مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي
هنر زندگي اولين سامانه مشاوره روانشناسي تخصصي كشور با مجرب ترين مشاوران روانشناسي پاسخگوي سوالات و مشكلات شما در زمينه هاي مشاوره خانواده ، ازدواج ، طلاق ، تربيت كودك ، جوانان ، مهارت هاي ارتباطي ، ترك اعتياد ، مشاوره روانشناسي ، روان درماني و ... مي باشد. به اميد زندگي شاد و سالم براي يكايك مردم ايران...

آيا مي دانيد بيدار شدن و غذا خوردن در شب مي تواند نشانه اي از سندروم خوردن شبانه يا شب‌خوري باشد؟ ممكن است براي شما پيش آمده باشد كه نيمه‌شب از خواب بيدار شويد و احساس كنيد تا غذا نخوريد نمي‌توانيد بخوابيد. يا بعد از آن كه شامتان را خورديد تا زماني كه مي‌خواهيد به رخت خواب برويد اشتهايتان به شدت افزايش مي‌يابد. اگر داراي چنين تجاربي هستيد، قطعا مشكلات ديگر مانند اضافه‌وزن و مشكل در به خواب رفتن را نيز تجربه كرده‌ايد؛ در نتيجه چرخه خواب و سلامت جسمي شما نيز مخدوش شده و بر روي ديگر قسمت‌هاي زندگي شما هم اثر گذاشته است. در بيشتر مواقعافسردگي و اضطراب زمينه اي اصلي ايجاد سندروم شب خوري هستند. در ادامه اين مقاله به توصيف نشانه ها، علل و درمان اين سندروم مي پردازيم.

 

براي دريافت مشاوره در زمينه خوردن شبانه مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228  و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.

 

شب‌خوري چيست؟

در سندروم شب‌خوري يا خوردن شبانه (night eating syndrome) فرد در طول شب و يا پيش از خواب ميل زيادي به خوردن غذا پيدا مي كند. اين در حالي است كه در وعده هاي صبحانه و نهار ميلي به غذا ندارد. اين افراد اغلب احساس مي كنند كنترلي روي وعده هاي غذايي خود نداشته و در هنگام غذا خوردن احساس شرم و گناه مي كنند. 

در هر جامعه كمتر از دو درصد افراد به سندروم شب‌خوري مبتلا هستند. اما در بين افرادي كه به كلينيك‌هاي تغذيه مراجعه مي‌كنند اين آمار به شش درصد مي‌رسد.

 

چگونه تشحيص داده مي‌شود؟

اگر شما ويژگي‌هاي بالا را داريد و در عين حال در هفته حداقل سه بار در شب براي خوردن بيدار مي‌شويد به شرطي كه حداقل سه علامت از موارد زير را داشته باشيد، احتمالا به سندروم شب‌خوري مبتلا هستيد.

  • بي‌اشتها بودن در صبح
  • ميل شديد خوردن بين شام و خواب
  • بي‌خوابي در چهار تا پنج روز از هفته
  • باور به اين كه خوردن براي به خواب رفتن شما ضرورت دارد
  • احساس افسردگي كه در ساعات غذا خوردن شديدتر هم مي‌شود

توجه داشته باشيد كه سندروم شب‌خوري با اختلال پرخوري عصبي تفاوت دارد. در اختلال پرخوري شما در هر زمان از جمله شب‌ها ممكن است كه دچار حمله پرخوري و عدم كنترل بر غذا خوردنتان داشته باشيد و پس از آن هم احساس ناخوشايند سيري و احساس گناه وجود دارد. اما در شب‌خوري اين اتفاق مربوط به زمان خاصي است و همراه با مشكلات خواب مي باشد.

 

چطور بفهميم كسي شب‌خوري دارد؟

افراد داراي سندروم شب خوري زماني كه مشغول غذا خوردن هستند احساس شرم و افسردگي مي‌كنند و از كار خودشان ناراحت هستند. از ديگر نشانه‌هاي اين افراد تلاش مكرر براي رژيم لاغري و شكست‌هاي متعدد است. اين افراد معمولا سابقه ابتلا به افسردگي، اختلالات خواب و سوء مصرف مواد را دارند. همچنين اضافه وزن و چاقي موجب ابتلاي آن ها به بيماري هاي قلبي، فشار خون، ديابت و انواع سرطان مي شود.

در هر جامعه كمتر از دو درصد افراد به سندروم شب‌خوري مبتلا هستند. اما در بين افرادي كه به كلينيك‌هاي تغذيه مراجعه مي‌كنند اين آمار به شش درصد مي‌رسد.

 

علت شب خوري چيست؟

در حقيقت علت سندروم خوردن شبانه آنقدرها هم روشن نيست. پژوهش‌گران درباره عوامل اين سندروم نظرات متفاوتي دارند كه برخي مربوط به شرايط ژنتيكي و جسمي و برخي مربوط به عوامل رواني و اجتماعي است.

علل جسمي

بيشتر متخصصان تصور مي‌كنند كه اخلال در چرخه خواب و بيداري و چرخه غذا خوردن بدن مي‌تواند اين سندرم را به وجود آورد. همان‌طور كه مي‌دانيد اكثر فعاليت‌هاي شما مثل خوردن و خوابيدن و يا ميل جنسي چرخه منظمي دارد كه در قسمتي از مغز به نام هيپوتالاموس تنظيم مي‌شود. حال اگر چرخه طبيعي بدن شما در مغزتان درست تعيين نشود ممكن است در زماني غير معمول مانند شب احساس گرسنگي داشته باشيم.

پژوهش‌ها نشان مي‌دهند كه بروز سندروم شب‌خوري مي‌تواند با ژنتيك در ارتباط باشد. ژن‌هاي ويژه‌اي كشف شده‌اند كه به اختلالات مرتبط با ساعت بدني مرتبط هستند. اين كه سندروم شب‌خوري با مشاركت ژنتيك و محيط به وجود مي‌آيد و شرايط استرس و اضطراب مي‌تواند بر بروز اين سندروم تاثيرگذار باشد قطعي است اما ميزان تاثير هركدام از آن ها مشخص نيست.

علت ديگر مي‌تواند رژيم غذايي فرد باشد. در مواقعي كه فرد روزانه كالري مورد نياز بدنش را تامين نكند، بدن در ساعت‌هاي شب احساس گرسنگي مي‌كند.

علل رواني

سابقه وجود اختلالات ديگر خوردن مانند اختلال پرخوري، پراشتهايي عصبي و بي اشتهايي عصبي مي‌تواند وجود سندروم پرخوري شبانه را پيش‌بيني كند.

افرادي كه سابقه افسردگي و اضطراب داشته‌اند و يا استرس روزانه بيشتري را تجربه مي‌كنند بيشتر احتمال دارد كه به اين سندروم مبتلا شوند. 

 

اثرات غذا خوردن در شب

غذا خوردن خارج از زمان چرخه غذا خوردن بدن مي‌تواند خود عاملي براي تحت تاثير قرار دادن چرخه‌هاي ساعت زيستي مغز باشد. به عبارتي زماني كه وعده غذايي را در ساعتي خارج از زمان معمول مي خوريد ساعت زيستي مغز براي خواب و بيداري نيز تغيير مي كند.

غذا خوردن شبانه روي پوست تاثيرات منفي دارد و مانع ترشح آنزيم‌هايي است كه كار ترميم پوست را بر عهده دارند.

 

شب‌خوري چطور درمان مي‌شود؟

درمان موثر شب‌خوري ناشي از شناخت علت آن و تركيب انواع روش‌هاي درماني موثر رواني و جسماني است. هدف نهايي آن است كه فرد از الگوي غذا خوردن خود و آثار آن آگاه شود و بداند چه شرايط رواني و بيروني باعث آن مي‌شود. در درمان اين سندروم به موارد زير توجه مي كنند.

1- ورزش كردن منظم را در برنامه روزانه خود قرار دهيد تا سوخت و ساز بدن به طور مناسب تنظيم شود.

2- تمام مواد غذايي كه دريافت مي‌كنيد را در طول روز يادداشت كنيد و توجه داشته باشيد كه كالري مورد نيازتان را (بين 1200 تا 1800 كالري) در طول روز دريافت كنيد.

3- قبل از خواب يك ليوان شير بخوريد تا كمك كند كه خواب آرامتري داشته باشيد.

4- با متخصص تغذيه و روان‌شناس باليني مشورت كنيد و در صورتي كه به اين نتيجه رسيديد كه مصرف دارو مي‌تواند به شما كمك كند به روان‌پزشك مراجعه كنيد.

 

براي دريافت مشاوره در زمينه خوردن شبانه مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228  و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.

خدمات مركز مشاوره تلفني خانواده هنر زندگي

 

  مركز مشاوره روانشناسي تلفني خانواده هنر زندگي با بهره مندي از كادر مجرب خدمات خود در زمينه مشاوره تلفني خانواده با موضوعاتي شامل مشاوره تلفني خانواده با موضوع مشاوره پيش از ازدواج، مشاوره تلفني خانواده با موضوع مشاوره دوستي دختر و پسر،  مشاوره تلفني خانواده با موضوع مشاوره دوستي‌هاي پيش از ازدواج،  مشاوره تلفني خانواده با موضوع مشاوره دوران نامزدي، مشاوره تلفني خانواده با موضوع مشاوره اعتياد، مشاوره تلفني خانواده با موضوع مشاوره همسريابي مشاوره خانواده تلفني با موضوع مشاوره ازدواج، مشاوره تلفني خانواده با موضوع مشاوره قبل از ازدواج، مشاوره تلفني خانواده با موضوع مشاوره زندگي مشترك،  مشاوره تلفني خانواده با موضوع مشاوره جنسي

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

منبع :  شب خوري | سندروم خوردن شبانه

امتیاز:
بازدید: 118
برچسب:
:
[ 1397/10/27  ] [ ۱۸ ] [ honarehzendigi ] [ ]
[ ]
.: Weblog Themes By sitearia :.

درباره وبلاگ

نويسندگان
نظرسنجی
لینک های تبادلی
فاقد لینک
تبادل لینک اتوماتیک
لینک :
خبرنامه
عضویت لغو عضویت
پيوندهای روزانه
لينكي ثبت نشده است
پنل کاربری
نام کاربری :
پسورد :
عضویت
نام کاربری :
پسورد :
تکرار پسورد:
ایمیل :
نام اصلی :
آمار
امروز : 0
دیروز : 0
افراد آنلاین : 2
همه : 0
چت باکس
موضوعات وب
موضوعي ثبت نشده است
امکانات وب